Eelt verwijderen

Wat is eelt? Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid).
Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en/of wrijving, de oppervlakte kan dan
ruw en hard worden. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buitenaf komende druk of wrijving.

Overmatige eeltvorming kan echter pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Bijvoorbeeld onder de bal van de voet, maar ook op de top van een teen. Of als eeltrand van de hiel.
Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door verkeerde schoenen of standafwijking van de voeten.

eelt verwijderen

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aandoening. De rand of de punt van de nagel drukt in de nagelplooi en kan pijnklachten geven. Als men te lang wacht groeit de punt dieper de huid in en krijgt men veel pijn. Dit kan zelfs een ontsteking veroorzaken.

De oorzaken kunnen zijn: verkeerde schoenen, verkeerd of te kort knippen van de nagels. Of een aangeboren afwijking van de nagel. Door op tijd een afspraak te maken bij de pedicure kan veel leed voorkomen worden.

Kloven

Soms is het eelt zo hard en droog geworden dat het gaat barsten. De elasticiteit van de huid is minder geworden. Dan ontstaan er kloven. Dit ziet men veel op de hiel.
Deze kloven kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen zelfs gaan bloeden of ontsteken.
Loop er niet te lang mee door.

Voorkom het dragen van te kleine slippers of sandalen. Door regelmatig de voeten door een pedicure te laten behandelen en met de juiste crème soepel te houden kan men pijnlijke voeten voorkomen. Bij extreme of zeer pijnlijke eeltvorming kan een podotherapeut uitkomst bieden d.m.v. hulpmiddelen. Deze zorgen voor een betere drukverdeling van de voet om eelt te verminderen/voorkomen.

Likdoorn verwijderen

Een likdoorn, ook wel eksteroog/eeltpit, is een pijnlijke eeltplek meestal onder de voet. Maar kan ook voorkomen op of tussen de tenen of zelfs onder de nagel. Een likdoorn is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern(pit). Deze boort zich (soms puntvormig) in de huid en kan druk uitoefenen op de zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.

De medische term voor likdoorn is clavus. Een likdoorn tussen de tenen kan verweekt zijn, dit noemt men een weke likdoorn. De belangrijkste oorzaken zijn toch weer verkeerde schoenen (te smal, te klein, te hoge hakken). Maar ook standafwijkingen van de  voeten of tenen zoals hamertenen, hallux valgus kunnen likdoorns veroorzaken.

De pedicure kan een likdoorn verwijderen en de plek drukvrij leggen.
Om te voorkomen dat de likdoorn terugkomt moet men de oorzaak wegnemen. Ervoor zorgen dat de schoenen ruim genoeg zijn en/of de juiste ondersteuning bieden. In sommige gevallen biedt een podo-therapeut hier een oplossing.

Schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die in de nagel groeit. Een verdikte, brokkelige nagel wordt ook wel een kalknagel genoemd.

Schimmelnagels komen zeer veel voor. Er wordt geschat dat ongeveer 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft. De medische naam voor schimmelnagel is onychomycose. Niet iedereen raakt besmet, het heeft ook te maken met de persoonlijke weerstand tegen schimmels. De schimmel zit in huidschilfertjes van mensen (of dieren) met schimmelinfectie. Deze huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden. Denk aan doucheruimtes in sportscholen, sauna’s, zwembaden.

Draag daarom slippers. Goed afdrogen tussen de tenen. Gebruik een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Was deze op minimaal 80c. Elke dag schone, katoenen, bamboe of wollen sokken. Goed passende en ventilerende schoenen. Sokken en schoenen kunnen behandeld worden met een schimmeldodend middel. De nagel elke dag met een schimmeldodend middel behandelen. Dit moet men consequent elke dag doen en heel lang volhouden.
De pedicure kan de schimmelnagel dunner frezen en advies geven.

Zweetvoeten

Zweetvoeten

Water, sommige afvalstoffen en warmte kunnen indien noodzakelijk via de huid als afvalstoffen worden afgevoerd. Dit noemen we transpireren. Ongeveer een theekopje per dag komt in de schoenen en sokken terecht via de voeten. Het probleem kan nog worden verergerd door slecht te ventileren waardoor het geproduceerde vocht niet kan verdampen. Er kunnen diverse oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld verkeerde schoenen en sokken (materiaal, pasvorm en ventilatie), slechte hygiëne. 

Er kan echter ook een medisch probleem de veroorzaker zijn. Er zijn bepaalde schimmels en bacteriën die zich goed thuis voelen in deze situatie en de typische penetrante voetengeur veroorzaken. Voeten wassen met antibacteriële zeep, bijvoorbeeld Betadine Scrub. Droog ze goed af, laat ze goed drogen aan de lucht. Draag sokken van katoen, wol of bamboe. Draag goed ventilerende schoenen, vermijd kunststof.
Er zijn nog veel meer tips, vraag mij om advies.

Voetreflextherapie

Voetreflextherapie weerspiegelt het gehele lichaam op de voeten. De filosofie erachter is dat bepaalde organen en lichaamsdelen/systemen in verbinding staan met specifieke zones op de voet, de zogenoemde voetreflexzones.

Voetreflexologie neemt de gehele mens als uitgangspunt, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Bij gezonde mensen zijn deze drie in balans en bij verstoring heeft het lichaam zelf een groot herstellend vermogen.

Door allerlei oorzaken, zoals b.v. langdurig hoge werkdruk, verkeerde (werk)houding/voeding, mentale belasting, trauma’s e.d. ontstaan blokkades. Bij te veel blokkades is het lichaam niet meer in staat zichzelf te herstellen, waardoor een orgaan of lichaamssysteem niet meer goed functioneert en klachten geeft.

Behandeling van de reflexzones en drukpunten op de voet stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Scroll naar boven